Smakowita impreza w Skansenie

Nareszcie wiosna! Po wyjątkowo długiej i surowej zimie, słońce przygrzewa coraz mocniej, zielenią się drzewa i przyroda znów budzi się do życia. Z zimowego, nieco przedłużonego snu budzi się również nasz folkowy blog. By nie stracić ani jednej wiosennej chwili mamy dla Was interesującą propozycję na końcówkę długiego, majowego weekendu.

By przypomnieć smak i aromat dań królujących, jeszcze nie tak dawno temu, na mazowieckich stołach – Muzeum Wsi Mazowieckiej  5 maja, w godzinach 10–18 organizuje imprezę „Gotowanie na polanie”. Najważniejszym punktem programu wydarzenia jest konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Celem konkursu jest przypomnienie niesamowitych tradycyjnych przepisów ukrytych często w szufladach naszych babć i pokazanie, że kuchnia staropolska wcale nie musi być trudna, a jest przy tym niezwykle smaczna i różnorodna. Podczas imprezy na zwiedzających czeka wiele atrakcji m.in. występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Sierpca w repertuarze rozrywkowym na scenie skansenowskiego amfiteatru. Na terenie zagród chłopskich zwiedzający przyjrzą się pokazom codziennych prac chłopskich. W izbie szkolnej z lat 20-tych XX wieku dzieci zmierzą się w niełatwą sztuką kaligrafii, by następnie przy dźwięku dzwonka wybiec na podwórze i poznawać gry oraz zabawy sprzed kilkudziesięciu lat. Na stoiskach wystawców podczas majowego kiermaszu rękodzieła ludowego i produktów regionalnych pojawi się tradycyjne jadło regionalne. Na polanie przy skansenowskim amfiteatrze turyści skosztują pysznego bigosu i białego barszczu na zakwasie. Dla osób szukających nieco spokojniejszego wypoczynku interesującą alternatywą może okazać się ognisko z pieczeniem kiełbasek. Piękne plenery doliny rzeki Skrwy i szum okalającego polanę lasu pozwoli się zrelaksować.

 

Gotowanie na polanie

Gotowanie na polanie/Fot.D. Krzesniak

Gotowanie na polanie/Fot. D.Krzesniak

Gotowanie na polanie / Fot.D. Krzesniaka

Gotowanie na polanie/Fot. D.Krzesniak

Gotowanie na polanie/Fot. D.Krzesniak

Gotowanie na polanie/Fot. D.Krzesniak

Gotowanie na polanie/Fot. D.Krzesniak

„Gotowanie na polanie” jest najsmakowitszą imprezą w ofercie skansenu. To niezwykła przygoda kulinarna. Warto odwiedzić Muzeum, by przenieść się w czasie i przestrzeni oraz poddać się tej uczcie dla zmysłów.

„Gotowanie na polanie”

Gdzie:  Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Kiedy:  5 maja, w godzinach 10-18

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: